Ajankohtaista

Sähkön säästövinkit talveen!

Seitsemän helppoa säästövinkkiä talvikeleille: 💡säädä huoneen lämpötilaa. Kiinnitä huomiota erityisesti tiloihin joita ei käytetä talvella (esim vierashuoneet ja ullakot). Erityinen sähkönsyöppö kylminä ajanjaksoina on kph ja wc tilojen lattialämmitys. Voisiko lämpötila olla pienempi päivän aikana ja yöllä? 💡sammuta valot – vaihda valonlähteiksi led pihavaloihin ja koristevaöosarjoihin. Hyödynnä ajastimet! 💡Saunan lämpöön kaivataan useammin- säästeliäs saunoo 70-80 asteen lämpötilassa. 💡suihkussa lotraaminen kuluttaa myös sähköä- käytä vettä siis säästeliäästi. 💡polta takkaa tai uunia jos sellainen on. Puuta polttamalla säästät lämmityssähköä tuntuvasti. 💡autojen sisätilanlämmitintä kannattaa käyttää harkiten. Moottorilämmittimen käyttö polttomoottoriautoissa helpottaa kylmäkäynnistystä ja lämmitysajaksi riittää tunti tai kaksi. Hyödynnä autolämmitys ajastinkelloja! 💡Jos kodissasi on ilmalämpöpumppu, perehdy huolellisesti sen käyttöohjeisiin. Tuottaako pumppu lämpöä vai kuluttaako vain sähköä? Kuinka moni odottaa jo paukkupakkasia ja lunta? ❄️ #sahkovirtoo #sahkoasennus #sähköasennus #säästövinkit #sahkomieskuopio #sähkäri #lämmitys #suomentalvi @sahkovirtoo

Seitsemän helppoa sähkön säästövinkkiä talvikeleille:

 • Säädä huoneen lämpötilaa. Kiinnitä huomiota erityisesti tiloihin joita ei käytetä talvella (esim vierashuoneet ja ullakot). Erityinen sähkönsyöppö kylminä ajanjaksoina on kph ja wc tilojen lattialämmitys. Voisiko lämpötila olla pienempi päivän aikana ja yöllä?
 • Sammuta valot – vaihda valonlähteiksi led pihavaloihin ja koristevalosarjoihin. Hyödynnä ajastimet!
 • Saunan lämpöön kaivataan useammin- säästeliäs saunoo 70-80 asteen lämpötilassa.
 • Suihkussa lotraaminen kuluttaa myös sähköä- käytä vettä siis säästeliäästi.
 • Polta takkaa tai uunia jos sellainen on. Puuta polttamalla säästät lämmityssähköä tuntuvasti.
 • Autojen sisätilanlämmitintä kannattaa käyttää harkiten. Moottorilämmittimen käyttö polttomoottoriautoissa helpottaa kylmäkäynnistystä ja lämmitysajaksi riittää tunti tai kaksi. Hyödynnä autolämmitys ajastinkelloja ja tarkista niiden toimivuus!
 • Jos kodissasi on ilmalämpöpumppu, perehdy huolellisesti sen käyttöohjeisiin. Tuottaako pumppu lämpöä vai kuluttaako vain sähköä?

Virheellinen sähköauton lataustapa saattaa aiheuttaa suuren tulipalon

LähiTapiolan asiantuntijan mukaan sähköauton virheellinen lataustapa saattaa aiheuttaa ihmishenkiä vaarantavan tulipalon.

Vaikka yhä useampi suomalainen hankkii sähköllä kokonaan tai osittain kulkevan auton, eivät monet auton omistajat ole vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan tietoisia sähköauton lataamiseen liittyvistä riskeistä.

”Pahoin pelkään, että sähköautojen lisääntyessä erityisesti lataamiseen liittyvät vahingot tulevat lisääntymään. Useimmiten kyse on pienistä oikosuluista tai sähkövioista, mutta pahimmillaan virheellinen lataustapa saattaa aiheuttaa suuren, jopa ihmishenkiä vaarantavan tulipalon”, LähiTapiola Varsinais-Suomen korvausjohtaja Marko Erkkilä kertoo LähiTapiolan verkkosivuilla.

LähiTapiolan mukaan ongelmia tulee, jos sähköautoja ladataan autojen mukana tulevilla väliaikaisilla latauslaitteilla. Pahin tulipalon uhka ei kuitenkaan koske latausjohtoa, vaan pistorasiaa ja siitä lähteviä johtoja.

”Kun autoa ladataan väliaikaisella johdolla, tulee latausjohto helposti työnnettyä lähimpään paikalta löytyvään pistorasiaan miettimättä asiaa sen kummemmin”, Erkkilä kertoo.


Pientalojen ja autotallien sähköpistorasiat voivat olla vuosikymmenien ikäisiä. LähiTapiola muistuttaa, että silmämääräisesti katsottuna ei voi tietää, onko johdinten eristyskyky yhä riittävä. Johdot voivat lisäksi kulkea pitkän matkaa sähköpääkeskukseen tai ryhmäkeskukseen esimerkiksi villojen tai sahanpurun ympäröimänä. Jos lataaminen kestää pitkään, johto tai kytkimet saattavat kuumentua ja lopulta syttyä palamaan.

”Vaaratilanteita aiheutuu nimenomaan siitä, että sähköautoja ladataan joka päivä ja pitkiä aikoja. Vanhat sähköjohdot eivät välttämättä sitä kestä, ja kun lataus tapahtuu vielä yöaikaan, voi syttyvät tulipalot pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan”, Erkkilä kertoo.

Paras keino varmistaa sähköauton turvallinen lataus on ostaa kotiin siihen tarkoitukseen valmistettu latauslaite. Pientalojen osalta laitteiden hinnat ovat 1000–2000 euroa, kun summaan sisältyy sähkömiehen tekemä asennus.

Sähköasennus Virtoo tarjoaa turvallisia latausaseman asennuksia niin pientaloihin, talonyhtiöihin kun työpaikoillekin. Pääset tutustumaan sähköautojen latausratkaisuihimme tästä linkistä.

Artikkelin lähde: Kauppalehti.

Taloyhtiön tehtävänä huolehtia myös asumisen turvallisuudesta

Korona-aikana ihmiset viettävät tavallista enemmän aikaa kodeissaan, osa etätyötä tekevistä lähes vuorokauden ympäri. Sen vuoksi asumisen turvallisuuteen liittyvät tekijät ovat nousseet entistäkin tärkeämmiksi. Kiinteistöliitto haluaa muistuttaa taloyhtiöitä lakisääteisen pelastussuunnitelman merkityksestä asuinturvallisuuden kivijalkana.

Pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Suunnitelman avulla tunnistetaan kyseisen asuinrakennuksen keskeiset riskit, varaudutaan onnettomuuksiin ja määritellään toimenpiteet niiden hallitsemiseksi. Taloyhtiön on ohjeistettava asukkaat toimimaan oikein vaaratilanteissa. Pelastussuunnitelma sisältää myös toimintaohjeet yhteiskunnan vakaviin häiriötilanteisiin ja väestönsuojeluun.

”Monessa taloyhtiössä pelastussuunnitelma on oikeaoppisesti laadittu, mutta sen päivittämisessä ja viestinnässä on paljonkin parannettavaa”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Pynnönen suosittelee, että pelastussuunnitelma tarkistettaisiin vuosittain ja sen keskeisistä kohdista viestittäisiin asukkaille säännöllisesti esimerkiksi yhtiökokouksessa.

”Pelastussuunnitelmaan perehtymistä ei pidä jättää pelkästään asukkaiden oman aktiivisuuden varaan”, Kristel Pynnönen huomauttaa.

Pelastussuunnitelma kannattaa toteuttaa havainnollisesti, esimerkiksi kuvallisen viestinnän avulla. Poistumistiet on syytä käydä säännöllisesti läpi yhdessä asukkaiden kanssa ja muistuttaa samalla pitämään ne esteettöminä.

Kiinteistöliitto on julkaissut jäsenilleen maksuttoman verkkokurssin, jonka avulla voi laatia omalle taloyhtiölleen pelastussuunnitelman Helsingin Pelastusliitto HELPEn asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti.

 Korona-ajan tärpit asumisen turvallisuuteen

 • Varmista, että palovaroitin ja alkusammutusvälineet ovat toimintakuntoisia.
 • Lataa sähkölaitteita vain niiden omilla latureilla. Toisen laitteen laturin käyttö saattaa aiheuttaa ylikuumenemista. Syttymisvaaran takia laturi pitää myös irrottaa pistorasiasta lataamisen jälkeen.
 • Jos joudut käyttämään jatkojohtoja, tarkkaile, että ne eivät pääse kuumenemaan.
 • Kylmillään olevien takan ja kiukaan lämmitys esimerkiksi mökillä kannattaa aloittaa varovaisesti, jottei savuhormi halkea ja tuli leviä hormiston lähellä oleviin syttyviin rakenteisiin.
 • Jokaisesta kodista tulisi löytyä kolmen vuorokauden kotivara eli riittävästi ruokaa ja juomavettä, paristoilla toimiva radio, taskulamppu, paristoja sekä varavirtalähteitä puhelimiin ja tietokoneisiin, retkikeitin ja tulitikut, lääkkeet, joditabletteja, hygienia- ja ensiaputarvikkeita.
 • Poikkeavissa olosuhteissa auta mahdollisuuksien mukaan myös naapureita ja muita apua tarvitsevia.

Lähde: kiinteistoliitto.fi

Tarjoamme asiakkaillemme talonyhtiöissä ja kiinteistöissä mm. seuraavia palveluita, jotka tukevat asumisturvallisuutta:

 • Sähkövikojen etsintä,- ja korjaustyöt
 • Määräaikaistarkastuksien tuomat korjaustyöt
 • Valaisinhuollot – ja asennukset
 • Pistorasiankorjaukset ja uusinnat
 • Poistoilmakoneiden huolto, – ja korjautyöt
 • Poistumistie, – ja turvavalaisinasennukset
 • Palovaroitinasennukset ja tarkistukset
 • Sähkölämmittimien uusinnat

Jäikö jokin asia askarruttamaan? Autamme mielellämme, ota yhteyttä: [email protected] tai 0400 897 099

Sähköpaloja vuosittain yli 2500 – yleisin syy lieden huolimaton tai valvomaton käyttö

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2018 yli 2500. Sähköpalojen suurin yksittäinen syy oli lieden valvomaton tai huolimaton käyttö. Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 11 ihmistä. Kuudessa kuolemantapauksessa palo alkoi sähköliedestä. Tiedot ovat peräisin Pelastustoimen PRONTO-rekisteristä.

Sähkölaitteista tai -asennuksista syttyneitä tulipaloja kirjattiin pelastustoimen PRONTO-rekisteriin viime vuonna noin 2500 kpl. Eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat liedet ja uunit (noin 950 kpl), valaisimet (noin 200 kpl) ja kiukaat (noin 140 kpl). Sähköpalojen määrä on pysynyt melko samana vuodesta toiseen.

Sähköpaloissa on menehtynyt 2010-luvulla keskimäärin 15 ihmistä vuodessa. Vuonna 2017 sähköpalokuolemien määrä kääntyi laskuun ja tapauksia oli vähiten viiteen vuoteen (8). Vuosina 2014 ja 2016 sähköpalokuolemia oli yli 20.

Sähköpalon syynä usein huolimattomuus

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta.

– Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta – huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta, huollon laiminlyönti tai laitteen vaurioituminen. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen vahingossa päälle, jolloin liedelle jäänyt ruoka tai palava materiaali on syttynyt tuleen. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen löylyhuoneessa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Vältä sähköpalot oikealla toiminnalla

– Sähköpaloja voi ehkäistä, kun käyttää sähkölaitteita oikein ja tarvittaessa valvottuna. Esimerkiksi ruokaa laitettaessa pitää vahtia liettä ja kiukaan tai pesukoneiden päällä ollessa on syytä olla kotosalla. Muita käytännön ohjeita sähköpalojen välttämiseksi ovat: älä säilytä tavaraa lieden päällä, keskity kokkaamiseen, älä käytä saunaa varastona äläkä kiuasta pyykinkuivaukseen, Lepistö neuvoo.

– Liesipalojen ehkäisemiseksi on olemassa myös teknisiä ratkaisuja, kuten liesiturvalaitteet, jotka katkaisevat automaattisesti virran liedestä. Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset, Lepistö muistuttaa.

Uutena riskinä litiumioniakut

Tehokkaat litiumioniakut ovat yleistyneet kodin sähkölaitteissa ja koneissa. Li-ion-akkuja on esimerkiksi kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkuja pitää ladata käyttöohjeen mukaisesti ja valvoa lataamista. Akut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä on hankala sammuttaa.

Toimiva palovaroitin säästää ihmishenkiä

Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon riittävän aikaisessa vaiheessa. Palossa aikaa poistumiseen on vain minuutteja, koska myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti. Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti painamalla testinappia ja vaihda paristo säännöllisesti, esimerkiksi 112-päivänä 11. helmikuuta.

Vinkkejä turvalliseen sähkönkäyttöön

Ruuanlaitto

Ole tarkkana aina kun laitat ruokaa: älä tee montaa asiaa yhtä aikaa.
Pidä lieden ympäristö vapaana tavarasta.
Älä jätä ruuantähteitä liedelle kattiloihin tai pannuihin houkuttelemaan lemmikkejä.
Vahdi lasten tekemisiä keittiössä.
Hanki tarvittaessa liesiturvalaite.

Valaistus

Suosi led-valaistusta, jos mahdollista. Ledit eivät kuumene, kuten halogeenit tai hehkulamput.
Varmista, että siirrettävät valaisimet on sijoitettu ja kiinnitetty niin, etteivät ne voi kuumentaa ja sytyttää lähellä olevaa materiaalia. Esimerkiksi sänkyyn tai nojatuoliin pudonnut valaisin voi sytyttää tekstiilit palamaan.
Tarkista, vilkkuvatko loisteputket. Vaihda tarvittaessa lamput ja sytyttimet.
Valaisimien ja valaistussarjojen tuunaamien koriste-esineiksi sisältää aina palovaaran

Sauna

Löylyhuone on tarkoitettu saunomista varten, EI varastotilaksi eikä pyykinkuivaushuoneeksi.
Kiukaan etäkäynnistys sisältää aina riskin.
Tarkista, ettei sähkökiukaan päällä tai läheisyydessä ole ylimääräistä tavaraa
Kiukaat vanhenevat käytössä. Käy läpi kellokytkimen ja termostaatin toiminta. Jos laite ei toimi oikein, kutsu sähköasentaja paikalle.

Akkujen lataus

Lataa akut aina käyttöohjeen mukaisesti.
Älä jätä laitetta latautumaan valvomatta, etenkään asuintiloihin.
Älä lataa paikassa, jossa on helposti syttyvää materiaalia ympärillä.
Irrota laite laturista, kun lataus on valmis.
Jos akku tai laite ylikuumenee, irrota laturin verkkojohto, jos sen voi tehdä turvallisesti.
Jos akku on turvonnut tai siinä on muita merkkejä mahdollisesta vauriosta, ei sitä enää saa ladata.

Paristot

Kierrätä oikein: Vie käytetyt paristot paristonkeräyslaatikkoon.
Kotona ei kannata säilyttää suurta määrää kierrätykseen meneviä paristoja.
Aina kun otat pariston pois laitteesta, teippaa sen navat heti piiloon.

Lähde: Tukes.fi

KOTITALOUSVÄHENNYS ENNALLAAN – HYVÄ ETU REMONTOIJALLE

Kodin ja vaikkapa vapaa-ajan asunnon korjauksien ja huollon työkustannuksia –  eli esimerkiksi sähköistyksien kunnossapito- tai perusparannustöistä syntyviä työkustannuksia – voi vuonna 2021 vähentää 40 % osuudelta 2 250 euroon saakka henkilöä kohden. Omavastuu on 100 euroa.  Puolisot saavat siis vähentää vuonna 2021 yhteensä 4 500 euroa.

Vähennys tehdään ansiotulojen veroista, mikä tarkoittaa juuri vähennyssumman suuruista etua.

Satsaa elämän laatuun hiilijalanjälkeä pienentäen

Sähköistyksen kohentaminen on samalla panostamista elämän laatuun, sillä toimivassa kodissa on ilo asua. Päivitetty sähköistys parantaa yleensä energiatehokkuutta, josta puolestaan voi seurata aikaisempaa pienempi sähkölasku. Oma sähköntuotanto aurinkopaneeleilla on yhä suositumpaa ja myös paneelien asennuttaminen on kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvaa työtä!

Lähtökohta on, että sähkön käytön on oltava aina olosuhteista riippumatta turvallista niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Kutsu ammattitaitoinen sähkömies paikalle, jos et ole varma siitä, onko nykyiset sähköasennukset tehty osaavan ja oikeudet omaavan urakoitsijan toimesta.

Jos havaitset jotain häiriöitä, kutsu ammattilainen tarkastamaan sähköistykset. Näitä voivat olla esim. että sulakkeet palavat vaikkapa silloin, kun käytät useita sähkölaitteita samanaikaisesti, kodissasi on häiritsevän paljon jatkojohtoja, jokin pistorasia tai valokytkin on rikkoutunut tai tummunut tai koskiessa tuikauttaa sähköiskun tai jos valot eivät pala tasaisesti vaan värisevät ja välkkyvät.

Kun sähköstä on kyse, mitään riskiä hengen tai omaisuuden vaarantamiseksi ei pidä ottaa.

Etätyötä tehokkaasti

Tänä päivänä sähköistykseltä kannattaa vaatia muutakin kuin turvallisuutta. Etätyön yleistymisen myötä moni on havahtunut siihen, että nettiyhteys on teholtaan riittämätön kaikille kotona työskenteleville ja ettei sähkön pistorasioita ole riittävästi tarjolla jokaiselle tarvitsijalle. Ammattilainen ratkaisee pulmat käden käänteessä! Ajanmukainen tasokas sähköistys nostaa myös rakennusten ja huoneistojen arvoa.

Muistathan, että jos olet myymässä kotiasi, kunnossa oleva sähköistys on yksi myyntivaltti. Ja jos olet ostamassa uutta kotia, kannattaa ottaa etukäteen selvää, millä tasolla sähköistykset ovat. Ammattilaisen tekemä sähköistyksen kuntokartoitus paljastaa piilevätkin vaaranpaikat ja samalla saa opastusta uusista ratkaisuista.

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä verohallinon sivuilta.

Lähde: löydäsähkömies.fi

Hyvää uutta vuotta 2021!

Katsaus vuoteen 2020:

Vuoden viimeinen päivä. Tänä vuonna olemme tehneet sähköasennuksia yli 14 000 tuntia, laskutettavia töitä ollut yli 1800 kpl:tta eli palvelleet aika montaa asiakasta, myyneet n.1200 erilaista sähköasennustarviketta, sekä työllistäneet keskimäärin 14 henkilöä ja mahdollistaneet työssäoppimispaikan 6:lle tulevaisuuden tekijälle.

Kiitos kuuluu teille asiakkaat,henkilöstö ja yhteistyökumppanit; ilman teitä ei olisi meitä. 💡

Olemme äärimmäisen kiitollisia että tällaisena erikoisena vuotena selvisimme tästä vuodesta melko vähin kolhuin- yhdessä! Nyt katseet kohti uutta ja entistä parempaa uutta vuotta 2021 💫🥂

Hyvää uutta vuotta!

Avoin työpaikka: SÄHKÖASENTAJA

Haetaan ammattitaitoista ja itsenäiseen työhön kykenevää sähkösentajaa erilaisiin sähköasennustehtäviin.

Työsuhde vakituinen.

Työkokemusta mieluiten yli 2 vuotta.
Sähköturvallisuuskortti, työturvallisuuskortti ja ensiapu 1 -kortit oltava voimassa.


Työ alkaa ensi vuoden puolella 2021.

Tiedustelut ja hakemukset: [email protected] / p. 0400 897 099

Avoin työpaikka: TYÖNJOHTAJA

Liikentoimintamme kasvaessa, etsimme osaavaan joukkoomme TYÖNJOHTAJAA, joka innostaa ja organisoi omaa keikka-asennustiimiä.

Työpaikkakuvaus:

Tehtävässä pääset toimimaan esimiehenä pienelle ammattitaitoiselle tiimille, joka omaa alan parasta osaamista.

Tiimi työskentelee erilaisissa talotekniikkapuolen sähköasennustöissä.

Saat käyttöösi hyvät ja ajanmukaiset työkalut työn toteuttamiseen. Tarjoamme sinulle vastuullisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä, organisaation tuella ja resursseilla.

Työ on vastuullista ja itsenäistä, joten työssä vaaditaan luotettavuutta, hyvää organisointikykyä ja vuorovaikutustaitoja.

Edellytämme sinulta myös erilaisten sähköjärjestelmien monipuolista tuntemista.

Tehtäviisi kuuluu myös työkohteiden kartoitukset sekä tarjouslaskentojen tekoa, joten odotamme hakijalta myös periksiantamatonta ja asiakaslähtöistä asennetta.

Mitä tarjoamme sinulle:

 • Vakituisen työn vakaavaraisessa työpaikassa.
 • Mielenkiintoisen työn kasvavassa yrityksessä.
 • Hyvät henkilöstöedut
 • Työntekijöitä arvostavan työyhteisön sekä positiivisen ja kannustavan työporukan
 • Nykyaikaisen työpaikan ajanmukaisilla työkaluilla.
 • Kilpailukykyisen palkan.

Mitä odotamme sinulta?

 • Alalle soveltuvaa koulutusta
 • Useamman vuoden työkokemusta
 • Aikaisempi työkokemus työnjohdollisista tehtävistä katsotaan eduksi
 • Organisointikykyä ja esimiehellistä otetta.
 • Ongelmien ratkaisukykytaitoja sekä päätöksentekotaitoja
 • Yrittäjähenkisyyttä ja kustannusten hallintaa
 • Sähköteknillistä osaamista

Työt alkaa sopimuksen mukaan, sopivan henkilön löydyttyä.

Kiinnostuitko?

Laita vapaamuotoinen hakemus palkkatoiveineen: [email protected]

Käsittelemme hakemuksia jo hakuaikana. Te-keskuksen hakemukseen pääset tästä.

Jäikö jokin askarruttamaan?

Tiedustelut arkisin klo: 8-16 puh. 0400-897099 /Antti Pitkänen / [email protected]

PAIKKA ON TÄYTETTY! Kiitos kaikille hakemuksen lähettäneille.

Lattialämmityksellä saat aikaan monen askeleen verran mukavampaa menoa

Tulevaisuuden kodin, toimitilan ja muiden rakennusten lattialämmitys on yksinkertaista, tehokasta ja etäohjattua. Lattialämmityksen, niin vesikiertoisen kuin sähkötoimisen säädöillä, saadaan aikaan miellyttävä askeltuntuma, sopiva huonelämpötila, sekä sen avulla voidaan säätää energiakulutusta mahdollisimman pieneksi. Allergiakoti osaa arvostaa vähäisempää pölyhiukkasten kiertoa ilmassa. Palvelemme sinua suunnittelusta, asennukseen ja käyttöönottoon – kaikkiin kohteisiin.

Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoinen lattialämmitys jakaa lämmön tasaisesti, yleensä muovisen putkiston avulla. Huolellinen asennustyö varmistaa, että lämmitys toimii, kuten on suunniteltu. Vesikiertoinen lattialämmitys soveltuu myös viilennykseen jos sen lämmönlähteenä on esimerkiksi maalämpö.

Sähköinen lattialämmitys

Sähköinen lattialämmitys hyödyntää sähkökaapelia vastuksena. Huonekohtaisen termostaatin avulla sähkönkulutus ja -kustannukset saadaan kohdilleen ja kuriin. Kun tilassa on sähköinen lattialämmitys, täydentäviä lämmitysratkaisuja ei tarvita. Sähköisen lattialämmitys on kustannuksiltaan useimmiten edullisempi vaihtoehto vesikiertoiseen verrattuna.

Termostaatteja joka tarpeeseen, aina manuaalisesta etäohjattavaan

Valitse kohteeseesi sopiva lattialämmitystermostaatti manuaalisesta etäohjattavaan. Autamme mielellämme valitsemaan oikean lattialämmitystermostaatin tarpeeseesi.

Eikö lattialämmitys toimi?

Huollamme ja korjaamme myös jo asennettuja lattialämmityksiä. Ota yhteyttä mikäli termostaatit ei toimi tai lattialämmitys ei lämpiä niin laitetaan lämmitysasiat kuntoon.

Lähde: Elfin.fi

Mitä sähkötöitä saa tehdä itse?

Tavallinen sähkönkäyttäjä saa säädösten mukaan tehdä normaalin sähkölaitteen käyttämisen lisäksi vain eräitä pieniä käyttötoimenpiteitä ja sähkötöitä, joista voi aiheutua vain vähäistä vaaraa tai häiriötä. Näissäkin töissä vaatimuksena on, että töiden tekijä on kyseisiin töihin ja niiden sähköturvallisuutta koskeviin vaatimuksiin perehtynyt tai opastettu.

Sallittuja käyttötoimenpiteitä

 • Tulppasulakkeen vaihto
 • Katkaisijan saattaminen toimintakuntoon
 • Valaisimen lampun ja sytyttimen vaihto
 • Jännitteettömyyden toteaminen jännitteenkoettimella tai mittarilla, kun tehdään jokaiselle sähkönkäyttäjälle sallittuja töitä
 • Vikavirtasuojan toiminnan testaus testipainikkeesta ja asettaminen toiminta-asentoon

Sallittuja korjaus- ja asennustöitä

Seuraavat työt ovat säädösten mukaan sallittuja henkilölle, jolla ei ole muodollista sähköalan ammattitaitoa, mutta on riittävästi perehtynyt töiden tekemiseen:

 • Yksivaiheisen jatkojohdon korjaus ja teko
 • Sähkölaitteen rikkoontuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto
 • Valaisimen liitäntäjohdon välikytkimen vaihto
 • Sisustusvalaisimen liittäminen valaisinliittimellä eli ”sokeripalalla”
 • Sisustusvalaisimen lampunpitimen vaihto
 • Valaisinliittimen eli ”sokeripalan” korvaaminen uuden järjestelmän mukaisella valaisinliitinpistorasialla sekä valaisinliitinpistorasian vaihto
 • Valaisinpistotulpan asennus ja tulpan vaihto
 • Jännitteettömien pistorasioiden kansien ja rasiakytkimien kansien irrottaminen esim. maalaamisen ja tapetoinnin ajaksi ja kansien vaihto
 • Suojajännitteisten laitteistojen (esim. aurinkopaneeli-, lämmitys- tai valaisinjärjestelmät) asentaminen valmistajan tai tavarantoimittajan antamien ohjeiden mukaisesti
 • Harrastustoimintana tehtävä sähkölaitteiden kokoonpano esim. elektroniikan rakennussarjasta ja tällaisen laitteen korjaaminen

Muita sallittuja töitä

 • Omakotitalon antennin asentaminen
 • Sähkölaitteiden mekaanisten osien korjaaminen, esim. pesukoneen letkun vaihto, edellyttäen, että laitteen muut ominaisuudet, kuten kosketus-, häiriö- ja vesisuojaus, eivät muutu
 • Luotettavasti ja kokonaan jännitteettömiksi tehtyjen sähköasennusten purku
 • Kaapeliojan kaivaminen ja kaapelin veto maahan. Ennen kaapeliojan peittämistä on sähköalan ammattilaisen todettava, että työ on tehty asianmukaisesti.

Lisäksi normaali sähkönkäyttäjä saa tehdä avustavia töitä sähköalan ammattihenkilön välittömästi valvomana.

Osa edellä mainituista töistä on sellaisia, että niiden tekeminen ei ole käytännössä järkevää. Esimerkiksi jatkojohdon tekeminen on sallittua, mutta jatkojohtoon tarvittavat osat maksavat enemmän kuin valmis jatkojohto. Käytännössä vain pitkä jatkojohto kannattaa korjata vaihtamalla pistotulppa tai pistorasia. Rikkoutunut pistotulppa voidaan vaihtaa myös sähkölaitteen liitäntäjohdosta.

Sähkölaitteiden tuunaaminen

Kiinnostus vanhojen sähkölaitteiden, erityisesti valaisimien, uusiokäyttöön ja omatoimiseen kunnostamiseen ja tuunaamiseen on kasvanut. Vaikka sähkölaitetta muokattaisiin vain omaa käyttöä varten, on sen oltava aina sitä koskevien vaatimusten mukainen. Esimerkiksi vaihdettaessa tai uusittaessa valaisimen varjostinta on varmistuttava siitä, etteivät muutokset aiheuta varjostimen tai valaisimen ylikuumentumista.

Lähde: Stek.fi/Sahkoturvallisuus