Sähköpaloja vuosittain yli 2500 – yleisin syy lieden huolimaton tai valvomaton käyttö

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2018 yli 2500. Sähköpalojen suurin yksittäinen syy oli lieden valvomaton tai huolimaton käyttö. Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 11 ihmistä. Kuudessa kuolemantapauksessa palo alkoi sähköliedestä. Tiedot ovat peräisin Pelastustoimen PRONTO-rekisteristä.

Sähkölaitteista tai -asennuksista syttyneitä tulipaloja kirjattiin pelastustoimen PRONTO-rekisteriin viime vuonna noin 2500 kpl. Eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat liedet ja uunit (noin 950 kpl), valaisimet (noin 200 kpl) ja kiukaat (noin 140 kpl). Sähköpalojen määrä on pysynyt melko samana vuodesta toiseen.

Sähköpaloissa on menehtynyt 2010-luvulla keskimäärin 15 ihmistä vuodessa. Vuonna 2017 sähköpalokuolemien määrä kääntyi laskuun ja tapauksia oli vähiten viiteen vuoteen (8). Vuosina 2014 ja 2016 sähköpalokuolemia oli yli 20.

Sähköpalon syynä usein huolimattomuus

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta.

– Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta – huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta, huollon laiminlyönti tai laitteen vaurioituminen. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen vahingossa päälle, jolloin liedelle jäänyt ruoka tai palava materiaali on syttynyt tuleen. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen löylyhuoneessa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Vältä sähköpalot oikealla toiminnalla

– Sähköpaloja voi ehkäistä, kun käyttää sähkölaitteita oikein ja tarvittaessa valvottuna. Esimerkiksi ruokaa laitettaessa pitää vahtia liettä ja kiukaan tai pesukoneiden päällä ollessa on syytä olla kotosalla. Muita käytännön ohjeita sähköpalojen välttämiseksi ovat: älä säilytä tavaraa lieden päällä, keskity kokkaamiseen, älä käytä saunaa varastona äläkä kiuasta pyykinkuivaukseen, Lepistö neuvoo.

– Liesipalojen ehkäisemiseksi on olemassa myös teknisiä ratkaisuja, kuten liesiturvalaitteet, jotka katkaisevat automaattisesti virran liedestä. Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset, Lepistö muistuttaa.

Uutena riskinä litiumioniakut

Tehokkaat litiumioniakut ovat yleistyneet kodin sähkölaitteissa ja koneissa. Li-ion-akkuja on esimerkiksi kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkuja pitää ladata käyttöohjeen mukaisesti ja valvoa lataamista. Akut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä on hankala sammuttaa.

Toimiva palovaroitin säästää ihmishenkiä

Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon riittävän aikaisessa vaiheessa. Palossa aikaa poistumiseen on vain minuutteja, koska myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti. Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti painamalla testinappia ja vaihda paristo säännöllisesti, esimerkiksi 112-päivänä 11. helmikuuta.

Vinkkejä turvalliseen sähkönkäyttöön

Ruuanlaitto

Ole tarkkana aina kun laitat ruokaa: älä tee montaa asiaa yhtä aikaa.
Pidä lieden ympäristö vapaana tavarasta.
Älä jätä ruuantähteitä liedelle kattiloihin tai pannuihin houkuttelemaan lemmikkejä.
Vahdi lasten tekemisiä keittiössä.
Hanki tarvittaessa liesiturvalaite.

Valaistus

Suosi led-valaistusta, jos mahdollista. Ledit eivät kuumene, kuten halogeenit tai hehkulamput.
Varmista, että siirrettävät valaisimet on sijoitettu ja kiinnitetty niin, etteivät ne voi kuumentaa ja sytyttää lähellä olevaa materiaalia. Esimerkiksi sänkyyn tai nojatuoliin pudonnut valaisin voi sytyttää tekstiilit palamaan.
Tarkista, vilkkuvatko loisteputket. Vaihda tarvittaessa lamput ja sytyttimet.
Valaisimien ja valaistussarjojen tuunaamien koriste-esineiksi sisältää aina palovaaran

Sauna

Löylyhuone on tarkoitettu saunomista varten, EI varastotilaksi eikä pyykinkuivaushuoneeksi.
Kiukaan etäkäynnistys sisältää aina riskin.
Tarkista, ettei sähkökiukaan päällä tai läheisyydessä ole ylimääräistä tavaraa
Kiukaat vanhenevat käytössä. Käy läpi kellokytkimen ja termostaatin toiminta. Jos laite ei toimi oikein, kutsu sähköasentaja paikalle.

Akkujen lataus

Lataa akut aina käyttöohjeen mukaisesti.
Älä jätä laitetta latautumaan valvomatta, etenkään asuintiloihin.
Älä lataa paikassa, jossa on helposti syttyvää materiaalia ympärillä.
Irrota laite laturista, kun lataus on valmis.
Jos akku tai laite ylikuumenee, irrota laturin verkkojohto, jos sen voi tehdä turvallisesti.
Jos akku on turvonnut tai siinä on muita merkkejä mahdollisesta vauriosta, ei sitä enää saa ladata.

Paristot

Kierrätä oikein: Vie käytetyt paristot paristonkeräyslaatikkoon.
Kotona ei kannata säilyttää suurta määrää kierrätykseen meneviä paristoja.
Aina kun otat pariston pois laitteesta, teippaa sen navat heti piiloon.

Lähde: Tukes.fi