Sähköjärjestelmät kuluvat ja vaativat kunnossapitoa

Sähköjärjestelmät ajan tasalle

Sähköjärjestelmät kuluvat ja vaativat kunnossapitoa. Yli 30-vuotiaassa talossa alkaa olla kiire tarkistaa, että kaikki on kunnossa, ja tehdä korjauksia tarpeen mukaan.

 

Valot napsahtavat päälle katkaisijasta ja puhelimen akku latautuu moitteettomasti, kun laitan sähköpistokkeen seinään. Voisin päätellä, että taloni sähköjärjestelmät ovat kunnossa.

Valitettavasti totuus voi olla tarua karumpaa ainakin sähköasioissa, jos talolla on ikää: rakenteissa saattaa piillä isojakin ongelmia. Vanhoista taloista löytyy nimittäin melko usein – ja asukkaille yllätyksenä – paloturvallisuusriskejä, kuten tummentuneita johtoja, vaurioituneita pistorasioita tai vaikka purua sähkökeskuksesta.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin Kiinteistön sähkökunnossapito -oppaassa vahvistetaan, että kuluneet, rikkoutuneet tai huonokuntoiset asennukset voivat aiheuttaa käyttökeskeytyksen lisäksi sähköiskun tai tulipalon.

Rikkinäiset sähkökalusteet, esimerkiksi pistorasiat ja valaisimet, löystyneet liitokset tai vaikkapa pölyn kertyminen sähkölaitteisiin aiheuttaa vaaraa kiinteistölle ja sen käyttäjille.

Merkittävä osa sähkön käytöstä aiheutuvista henkilö- ja palovahingoista voitaisiin välttää seuraamalla sähkölaitteiston kuntoa ja korjaamalla vikoja jo ennen, kuin mitään vakaavaa pääsee sattumaan.

Sähköasennuksia saa tehdä ainoastaan sähköalan ammattilainen, jolla on asianmukaiset luvat.

Seuraavat ongelmat voivat aiheuttaa vaaratilanteita

1 Liian iso kuormitus
Nykyelämä pyörii sähkön ympärillä, eikä sitä välttämättä osattu ennakoida vuosikymmeniä sitten. Jos järjestelmä ei riitä kattamaan asukkaiden sähkötarvetta, järjestelmä kuormittuu yhä enemmän ja voi synnyttää vaaratilanteita.

2 Ikä tuli vastaan
Sähkö kulkee talon rakenteissa pitkin kaapeleita, jotka ovat kuluvaa tavaraa ja haurastuvat muun muassa ylikuormituksen sekä mekaanisen kulutuksen seurauksena. Kaapeleiden käyttöikä on 30–40 vuotta.

3 Liitokset löystyvät
Sähköliitokset löystyvät ajan oloon. Kun sähköä käytetään, liitin lämpenee, ja sitten se taas viilenee. Tämä vaihtelu aiheuttaa liitoksen löystymistä vuosikymmenien aikana. Heikko kosketus liitoksissa aiheuttaa kuumenemista ja siten palovaaran.

Myös mekaaninen rasitus aiheuttaa löystymistä liitoksissa. Hauras pistorasia voi jopa irrota, kun siitä vetää sähköpistokkeen irti.

4 Maadoitus ja vikavirtasuojaus puuttuvat
Vikavirtasuojaukset ja maadoitukset voivat estää sähköiskuja ja tulipaloja. Vikavirtasuojaus räpsäyttää sähköt pois esimerkiksi viallisesta lampusta, ja maadoitus johtaa viallisen sähkön maahan.

Maadoitus on nykyään pakollinen uudiskohteissa, mutta vanhoissa taloissa niitä ei aina ole. Saneerauksessa lisätään maadoitus sähkörasioista sähkökeskukseen.

Lähde: suomela.fi/pientalo ja piha

 

Jäikö jokin asia askarruttamaan asuntosi sähköissä? Ota yhteyttä meihin, laitetaan sähköt ajan tasalle p. 050 343 0154 (Jani Matilainen)