Lisälämpöä turvallisesti

Pidä sähköturvallisuus mielessä, kun käytät lisälämmittimiä, pattereita ja tohottimia. Maalaisjärki ja käyttöohjeet ovat hyvä alku.

  1. Lue valmistajan käyttöohjeet. Kun ostat uuden sähkölaitteen, tutustu huolellisesti käyttöohjeisiin. Niissä kerrotaan, mihin laite on tarkoitettu ja miten sitä käytetään. Käyttöohjeissa neuvotaan, kuinka kaukana laitteen pitää olla muista esineistä, mille alustalle se kannattaa asettaa, miten se suunnataan ja saako sen peittää.
  2. Valvo käyttöä. Älä jätä irtolämmitintä ilman valvontaa. Ole erityisen tarkkana, jos paikalla on lapsia tai kotieläimiä – lapsi voi esimerkiksi työntää laitteeseen jotain sinne kuulumatonta.
  3. Kartoita kuormitus. Uusi laitteesi saattaa aiheuttaa pistorasiaryhmän ylikuormittumisen. Saat sulakeryhmän selville sähkökuvista tai ottamalla sulakkeen irti: mistä pistorasioista sähköt katosivat. Peruspistorasiaryhmä kestää korkeintaan 3 600 wattia (W). Ynnää siis lämmittimen teho ja muut pistorasiaryhmän kuormat yhteen ja varmista, että tehot pysyvät rajoissa.
  4. Kuumeneeko? Vanha pistorasia ja tehokas lisälämmönlähde voi olla huono yhdistelmä, eli uusi lämmittimesi saattaa olla vanhalle pistorasialle liikaa. Jos pistorasia kuumenee selvästi tai pistotulppa muuttuu polttavan kuumaksi, sammuta laite ja ota pois pistorasiasta. Riskitilanteita voi syntyä, jos vaikka talon varsinainen lämmitysjärjestelmä hajoaa kesken kovimpien pakkasten ja lisälämmönlähdettä käytetään täydellä teholla.
  5. Kokeile kädellä. Arvioi lämmittimen lämpöä kädellä vaikkapa 10 senttimetrin päästä lisälämmönlähteestä. Jos lämpö tuntuu polttavan kuumalta, kaikki muukin lähellä oleva palava materiaali voi syttyä.
  6. Heikoin lenkki. Tehokas lämmitin kuumentaa jatkojohtoa. Nyrkkisääntö on, että lisälämmittimen kanssa ei kannata käyttää jatkojohtoja. Jos sellaista kuitenkin välttämättä tarvitset, kysy neuvoa sähkömieheltä tai alan liikkeestä.
  7. Varmista johdon reitti. Lämmittimien johdot kuumenevat, jos jäävät makaamaan laitteen päälle. Kuljeta johto pistorasiaan muuta kautta kuin lämmittimen yli.
  8. Vika tuli – kutsu sähkömies! Jos mihin tahansa sähkölaitteeseen tulee vikaa, kutsu paikalle sähkömies. Kaikki laitekorjaukset ovat sähköalan ammattilaisen työtä.

Sähkölaitteiden turvallisesta käytöstä kertoi tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

Lähde: www.suomela.fi 5/2018