Kesämökin keväthuolto

Kevät on taas koittanut, ja mökkeilykausi on alkamassa. Talven jälkeen kesämökilläkin nousee esiin asioita, joita halutaan kunnostaa ja ehostaa. Samalla on hyvä aika tarkastaa paikat ja miettiä huolto- ja korjaustarpeita.

Listasimme asioita, jotka on hyvä tarkistaa ja toteuttaa, kun mökille saavutaan ensi kertaa keväällä:

  • Kun lämmität sisätiloja, sähkölaitteisiin mahdollisesti kertynyt kosteus poistuu samalla vähitellen. Sirinä, särinä tai jopa mahdollinen sähkölaitteesta lähtevä haju ovat merkkejä huoltotarpeesta. Voit itse sammuttaa ja irrottaa laitteen pistokkeesta. Kaiken muun hoitaa turvallisimmin huoltoliike. Huonetilojen kannattaa olla +20 asteen lämpötilassa 2-3 tuntia, ennenkuin on turvallista ottaa sähkölaitteet käyttöön, sillä ilma lämpenee nopeammin kuin sähkölaitteet, jolloin laitteisiin tiivistyy kosteutta. Tarkasta myös ettei lämmitettävien pattereiden päälle ole jäänyt talvehtimaan esimerkiksi kosteita vaatteita.
  • Älä lämmitä kiuasta tai takkaa kertaheitolla liian kuumaksi. Kylmien hormien takia pesä kannattaa sytyttää pienellä tulella. Hormia voi myös esilämmittää esimerkiksi puhaltimella. Tarkista, ettei saunan kiuas ole ruostunut puhki. Myös kivet kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin, hiekottuminen syövyttää niitä. Löylynheitossa pitää käyttää vain makeaa vettä; sadevesikin on merivettä parempaa.
  • Huolehdi hormien ja tulisijojen nuohouksesta. Sen laiminlyöminen voi tuottaa vahingon sattuessa vaikeuksia vakuutuskorvausten kanssa.
  • Herättele terassilla tai pihalla ollut grilli varovasti talviunilta. Alkuun voit tehdä nopean tarkistuksen kosteuden, ruosteen tai syöpymien aiheuttamista vaurioista. Tarkista kaasugrillistä myös nestekaasuletkun kunto ja säätimien toiminta.
  • Pakkaa palovaroitin keväällä mukaan mökille ja kiinnitä se kattoon. Jos varoitin on ollut talven yli mökissä, testaa sen toiminta painamalla testinappia. Tämä on hyvä tehdä myös aina, kun mökiltä ollaan oltu poissa pidempi aika.
  • Talven jäljiltä mökissä on kylmää ja kosteaa, siksi mökki pitää tuulettaa kunnolla. Tuuleta myös tekstiilit ulkona. Siivoa paikat perusteellisesti; talven aikana hiiret ovat voineet jättää jälkensä.
  • Siivoa piha-alueet ja kaada sairaat ja lahot puut. Tilaa paikalle ammattilainen, jos itselläsi ei ole kokemusta puunkaadosta.
  • Huolla ruohonleikkuri ja muut pienkoneet.
  • Puhdista rakennusten rännit ja kourut, mutta ole tikkaiden kanssa varovainen. Unohda kurottelu ja turvaudu roskia poistaessasi kättä pidempään: töki vaikka pitkällä kepillä. Markkinoilta löytyy myös harjoja, joissa on 360 asteen taittuva ja lukittava harjanpää, jonka vuoksi se soveltuu erinomaisesti rännien puhdistamiseen. Pitkävartisella harjalla voi poistaa tukkeet ränneistä jalat tukevasti maassa ja kääntyvän harjanpään saa lukittua juuri tarvittavaan kulmaan.
  • Saapuessasi mökille pitkän talven jälkeen ensimmäistä kertaa tarkista mökki ulkoapäin perusteellisesti. Myrskytuulten katkomat oksat särkevät helposti ikkunoita. Tarkista myös katon kunto. Jos mökkiä ulkoapäin tarkastaessasi huomaat, että siellä on käynyt luvattomia vieraita, ota yhteyttä poliisiin ja vakuutusyhtiöösi ennen kuin alat siivota.
  • Mikäli mökkisi kaipaa lisävalaistusta ulos, kevät ja kesä on oivallista aikaa hoitaa sähköistys.

Vapaa-ajan asuntojen tulipalot lähtevät maalis-huhtikuussa kasvuun, saavuttavat huippunsa kesäkuussa ja laskevat jälleen elokuun päättyessä. Tulipalojen syttymiseen vaikuttaa yleensä ihmisten oma toiminta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino uskoo, että ihmiset voivat itse estää tulipalot pienillä toimenpiteillä.