Lämpökameroiden käyttö on arkipäiväistymässä

Lämpökameroiden käyttö on arkipäiväistymässä nopeasti osaksi sähkölaitteistojen normaalia kunnossapitotoimintaa.

Yritykseltämme saat myös lämpökuvauspalvelut!

Lämpökameroiden käyttö on arkipäiväistymässä nopeasti osaksi sähkölaitteistojen normaalia kunnossapitotoimintaa. Vakuutusyhtiö If:n tuoreen selvityksen mukaan lämpökuvauksen avulla voi jopa puolittaa sähköpalojen määrän.

Sähköinfo Oy on kouluttanut sähkölaitteistojen lämpökuvaajia vuodesta 2014 lähtien. Kursseista vastaavan Sähköinfon teknisen asiantuntijan Henrin Rouskun mukaan lämpökuvauksen saloista kiinnostuneiden sähköalan ammattilaisten määrä on ollut viime aikoina kasvamaan päin.

– Ilmeisesti tilaajapuoli on alkanut heräämään nyt pienellä viiveellä ja lämpökuvauksia kysytään jatkuvasti enemmän. Moniin yrityksiin on ostettu viime aikoina uusia kameroita, ja niiden käyttö kannattaa tietenkin opetella kunnolla ennen töiden aloitusta, Rousku sanoo.

Sähköinfon maaliskuussa Helsingin Park-hotellissa järjestämällä lämpökuvauskurssilla kameroiden toimintaa ja ominaisuuksia esitelleen Fluke Finland Oy:n myyntipäällikkö Mika Hietasen mukaan lämpökameroita on käytetty jo pitkään sähkölaitteistojen tarkastuksessa, mutta viimeisten viiden vuoden aikana kysyntä on lisääntynyt huomattavasti.

– Sähköpuolella lämpökameroiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Niiden käyttö on arkipäiväistymässä osaksi normaalia sähkölaitteistojen kunnossapitotoimintaa, Hietanen sanoi.

Lämpökuvaus puolitti tulipalot

Suomessa vakuutusyhtiö If on puhunut aktiivisesti sähkölaitteiden lämpökuvauksen puolesta. Yhtiön maaliskuussa julkaiseman tiedotteen mukaan sähköstä aiheutuneiden tulipalojen määrä on puolittunut yhtiön vakuuttamissa pk-yrityskohteissa sen jälkeen, kun yritys aloitti asiakkaidensa sähkökeskusten johdonmukaisen lämpökuvauksen yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa kolme vuotta sitten.

If:n sähköpaloriskejä tutkiva tiimi on tarkastanut tähän mennessä yli 17 000 sähkökeskusta yhteensä 2700 yrityskiinteistössä. Korjattavia puutteita on löytynyt 15 000 kappaletta. Niistä 10 prosenttia on aiheuttanut niin vakavan paloriskin, että vika on vaatinut välitöntä korjausta.

– Tulokset osoittavat, että jos lämpökuvauksen tekee ammattilainen tarkasti määritellyllä toimintamallilla, sähköpaloja saadaan vähennettyä erittäin tehokkaasti, vahingontorjuntapäällikkö Mika Luhtala If:stä kertoo.

If:n yritysturvallisuuden asiantuntija Jussi Lehtosen mukaan lämpökuvaajaksi kannattaa valita aina ammattilainen, joka pystyy myös osoittamaan ammattitaitonsa.

– Lämpökamera ei tee johtopäätöksiä itse, vaan kuvien tulkinta vaatii ammattitaitoa. Mikä tahansa menetelmä antaa virheellisiä tuloksia, jos menetelmää käytetään väärin, Lehtonen sanoo.

Sähkölaitteistojen lämpökuvaajat voivat osoittaa pätevyytensä esimerkiksi Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n myöntämillä sertifikaateilla.

 

Lähde: Sähköala.fi